KUNSTGEBIT

Welke soorten kunstgebitten bestaan er? Een kunstgebit is een uitneembare prothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt. Er zijn meerdere soorten kunstgebitten. Uw tandprotheticus bespreekt graag met u welk type het beste bij uw situatie past.

Volledige gebitsprothese
Dit kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen. Dit kan voor zowel boven als onder of voor beide kaken zijn.

Implantaat prothese
Wanneer een gewoon kunstgebit te weinig houvast geeft, kan een kunstgebit op implantaten een goede oplossing zijn.

Frame
Een frame is een kunstgebit voor mensen die een deel van hun tanden missen. Een frame heeft een metalen basis. De eigen tanden en kiezen houden het frame op zijn plaats.

Plaatje (de partiële prothese)
Een plaatje is een kunstgebit voor mensen die een deel van hun tanden missen. Een plaatje is van kunsthars gemaakt.

Noodprothese
Tegenwoordig is het heel normaal om – meteen na het trekken van uw tanden en kiezen – een (tijdelijk) kunstgebit te laten plaatsen. Voor het trekken van uw tanden meet de tandprotheticus of tandarts uw tanden op zodat het (tijdelijk) kunstgebit passend is.

Tandkroon
Als een tand breekt, een grote oude vulling heeft of ernstig beschadigd is door tandbederf, kan de tandarts het plaatsen van een kroon aanbevelen. Een kroon versterkt en beschermt de overgebleven tandstructuur en kan je een mooiere glimlach geven.

Tandbrug
Bij tandverlies kan je tandarts een tandbrug aanraden. Bij het plaatsen van een brug worden de tanden aan beide zijden van de te plaatsen brug bedekt met een kroon (kapje), waarna een kunstmatige tand aan de kronen wordt bevestigd. Maar weinig gebeurtenissen hebben meer invloed op je gebitsgezondheid en persoonlijke voorkomen als tandverlies. Als één of meerdere tanden ontbreken, kunnen de overgebleven tanden uit positie raken, wat kan leiden tot een verandering van de beet, verder tandverlies, tandbederf en tandvleesaandoeningen.